Friday 29 June 2007

oj vad annorlunda allt är

Efter ett par dagar här har jag kunnat konstatera vissa skillnader. Här finns det:

-Trafikregler. Och människor bryr sig om trafikreglerna (jag har redan hunnit bli stoppad av en polisbil för någon slags trafibrott. Men poliserna var snälla, se vidare nedan).

- Omutbara poliser. Poliserna får ihop sin lön utan att behöva ta mutor. (Ja, officiellt iaf..). Vad är en rödljuscykling egentligen? Vad skönt att ni insåg det också.

-Trottarer. Som inte används som garage, restaurang, lager osv.

-Barnvagnar, som upptar hela trottoarerna. Jag tror att barnvagnar endast existerar i skandinavien. Få städer har så bisarrt många bisarrt stora bebis-transporter. Sverige skulle kunna ha en barnvagn som nationalsymbol.

-Ingen värme. Det är iskallt i skuggan. Jag blev förkyld efter 2 dagar här.

-Tystnad. Stockholm är en sk storstad. Stockholm är knäpptyst. Rena ödemarken.

-Stängningstider. Stockholm är en sk storstad. Affärerna stänger runt 6. det är ett skämt.

-Fri natur. Stockholm är en sk storstad. Här finns bedårande natur, helt gratis. Det är mycket vackert.

Vilken omställning. Jag blir alldeles till mig. Nu ska jag sätta på mig eskimå-dräkten, bege mig till Vita Bergsparken och dricka vin som förmodligen fryser till is i glaset innan jag hunnit dricka upp det.

Thursday 28 June 2007

Hello Sweden!



Im back. Hej Sverige! Jag är förvirrad och jag förstår mig inte på det här landet över huvud taget. Att jag bor i en resväska, sover på en soffa samt att min flickvän är i ett Harry Potter-slott tusen mil härifrån kanske bidrar. På vägen hit har jag hunnit med både kungadömet Bahrain och one night in London och jag är helt förvirrad och vägrar att acklimatisera mig här. På något sätt ska jag lyckas stanna i Sverige till slutet på augusti. Det kommer bli hur spännande som helst detta. Fortsättning följer.

Wednesday 13 June 2007

Hejdå Chiang Mai

Resväskan är packad, lägenheten tom och Mr Order har fått tillbaka sin motorcykel. Im out of here!

Dygnsrytm


Jag går ner till poolen och den omgivande soliga terassen med jämna mellanrum. Det gör även andra västerlänningar som bor här i huset. Vid 5 ligger poolen i skugga, och då är ingen farang kvar där längre. DÅ kommer thailändarna, och de japaner som bor här, ner till poolen. De stannar där tills solen gått ner vid 7-tiden. Ibland simmar de i mörker. Jag kommer sakna dessa kontraster.

Tuesday 12 June 2007

Nivea for me



Jag har skrivit här några gånger förut om thailändarnas besatthet av vit hud. Högst i kurs står japanskor, som anses ha en extremt vacker och vit hud. Lägst i kurs står de stackare som måste arbeta ute i solen hela dagarna, samt såklart västerlänningar som visst har en extremt märklig relation till solen. För att slippa bli bruna täcker thailändare sina kroppar fullständigt, därav jacka, mössa och vantar när de är utomhus i 45 graders solsken. Men de använder sig också av diverse whitening-produkter som bleker hyn på ett mycket effektivt sätt. Japanerna går dock ett steg längre och bleker även mer intima delar. Fråga mig inte hur jag vet det. Själv nöjer jag mig med en Nivea Whitening Deodarant - 24 h skin whitening.

Kommunikation, del II

Det löste sig med det kryptiska mailet. Jag och Maew förstår varandra igen. Allt handlade om en klänning som var klar hos skräddaren. Enkelt. Förvirrande var dock att JAG inte beställt någon klänning, det hade däremot Towe gjort, och hur Trevor, hennes amerikanske man, blev inblandad i det hela. Han är ju ute på de sju haven för tillfället.

Monday 11 June 2007

Kommunikation

Maew heter en snäll dam som har ett café där jag hänger mer eller mindre regelbundet. Men ibland blir jag osäker på om vi verkligen förstår varandra. Detta mail fick jag av henne precis:
Michale, Hope you are O.K ? Trevor dress id finish so please go to try there.
Hear from you soon. .......Bye, Maew

Exakt vad menar hon?

Scissor man


Nyklippt och överöst med komplimanger. "Oh, you look so handsome today Khun Michael", osv. Ett frisörbesök här i stan är för övrigt något jag kan rekommendera. Innan klippningen- hårtvätt men främst huvudmassage i 20 minuter av två assistenter. Under själva klippningen- latte eller espresso från en annan assistent. Tackar för det. Sen fönas håret av en fjärde assistent. Efter denna slitiga dag var jag tvungen att ta mig till Roof Top Bar med lite kompisar från förr. Men, jag jobbade faktiskt lite igår, också. Jag och Towan hann med 4 timmars e-bizniz däremellan. Tufft schema. Nu är det pool time.

Sunday 10 June 2007

Mr Wit



4 days to go. Ska strax iväg till min frisör här i stan. Mr Wit heter han, är supergay i uppknäppt sidenskjorta och blonda slingor, och han älskar mitt hår. Känns helt ok att sitta i hans salong i en timme medan han överöser mig med komplimanger! Har dock inte lyckats besluta mig för hur jag ska klippa mig, men jag har fortfarande en timme på mig att fundera. Jobbigt detta..

Saturday 9 June 2007

Bakisblogg

Killen i mössan är Oliver från Birmingham. Jag tror att han på bästa sätt uppfyller alla fördomar som finns om britter. Han dricker en liter thaiwhiskey om dan, tex, och är brittiskt likblek trots att han bott här ett år. Här delar vi på thailands svennedryck nr 1, bucketen, denna med Sang Som och cola. Jag avslutade alltså wildlife-dagen med först poolparty, komplett med frisbee och Smirnoff Ice, och sen blev det runt till diverse reggaebarer tillsammans med Oliver och Towe. Dagarna går extremt fort nu. Nästa vecka åker jag till Bangkok.










Ren idyll

Jag turistar till max nu. Slutspurt liksom. Såhär idylliskt började gårdagen i en nationalpark utanför stan och jag tror nog jag spottat tillräckligt många vykortvyer nu för att skriva en guidebok.



















Thursday 7 June 2007

Finns det svenskt kaffe på hotellet?

Så var det då dags för det första besöket på en svensk restaurang i Thailand, första gången jag känt mig som en svensk i exil. Långt inne i en mystisk gränd huserade stället och, ja, vilket ställe: restaurangen var inredd som en svensk sommarstuga från 70-talet korsat med en vägkrog, och det var en småbisarr känsla att kliva in där bland träpaneler, broderade gardiner, vitrinskåp, kopparkitlar och porslinsburkar med texten "socker". Menyn verkade vara från samma decennium och lockade med klassiker som köttbullar, pannbiff och skomakarlåda (äter nån det fortfarande?). Men maten var grym iaf, jag och Towe gick loss på köttbullar och pannbiff och tack och lov var vi de enda svenskarna på stället, resten av gästerna var Thai. Rätt kul att se dom sitta och käka pyttipanna och rödbetor! Vi var dock sjukt frestade att förtära klassiker som Caprisosa och Calzone som också fanns på menyn, så det lär bli ett besök till innan vi lämnar stan för gott.






























Wednesday 6 June 2007

Get away

















Det här var nog dagens mest bisarra syn. Ute på shoppingrunda med motorcykeln hejdades resan plötsligt av dessa getter som strök runt i ett gathörn o härjade! Gatuhundar vs gatugetter? De gillade verkligen inte att bli fotograferade heller, kolla in ledar-getabocken som ser grymt evil ut..

6 juni, vad gör man




Den här rätten har jag snöat in på fullständigt nu. Och idag när det är nationaldag och allt kände jag att jag har rätten (haha) att för en gångs skulle bejaka min svenska nationalitet, så ikväll ska jag och Towe iväg till the one and only Swedish restaurant här i Chiang Mai. Jag är mycket nyfiken på vad ägarna Mr.Chan and Miss Pauline lyckas koka ihop...

Monday 4 June 2007

utsikten





Kolla vilken storstadschic utsikt jag har från min balkong nu. Mycket bättre än gatuhundarna, hönsen och de frireligösa dårarna jag hade som grannar (och utsikt!) i huset/villan där jag bodde i förut!
Me like this...