Friday 30 November 2007

När blir man svensk?








Ikväll ska jag och fröken Ahlin iväg på en expedition till IKEA vid Wembley. Det är märkligt det här med IKEA. Jag har alltid avskytt det stället, men sen jag gav mig av från Sverige har jag börjat se IKEA i ett helt nytt ljus. Det går nämligen att köpa både svenska köttbullar, lingonsylt, glögg och pepparkakor på IKEA. Och på sistone har något märkligt inträffat i mitt liv, nu när jag varit "utlandssvensk" i över ett år. En sentimental ådra har vaknat i mitt inre och jag har aldrig känt mig så svensk som nu, och jag har inte förrän nu på allvar insett hur viktiga vissa saker är från hemlandet.

Jag har tidigare dissat nationella ikoner som en tramsig liten mindsommarstång på bordet i sommarstugan eller Dalahästar och liknande. Men nu ser jag dem i ett nytt ljus, ta adventljusstaken till exempel. Jag har inte haft en längtan efter en adventsljusstake någonsin i mitt liv tror jag, men nu känns det plötsligt otroligt viktigt att ha en, likaså ser jag verkligen fram mot att fira en svensk jul med Towe och min kusin Anna här i London, eller gå och titta på Luciatåget i svenska kyrkan. Men jag tror att detta är halva poängen med att flytta utomlands, iallafall för mig, att hitta de här sakerna som verkligen betyder något, och då är nationella symboler avgjort viktiga. Jag laddar in idylliska hemlandsminnen i dem och den blir en del av min identitetskonstruktion, för att blanda in lite etnologi i det hela. Hänger ni med? Jag blir för att uttrycka det kortfattat mer svensk ju mer jag är ifrån Sverige, och nu vet jag att vare sig jag bor i Asien eller Europa framöver kommer det alltid stå en adventsljusstake i mitt fönster i december, och ikväll ska det inhandlas en på IKEA.

Thursday 29 November 2007

Torsdag kväll, great fun

Det blev ett par timmar GAP ikväll helt oplanerat. Jag skulle egentligen bara förbi butiken och lämna ett par papper, men en manager i upplösningstillstånd stoppade mig vid entrén och undrade om jag kunde jobba kväll. Efter fikan blev det alltså kvällspass i butiken. Jag har haft roligare kvällar, så jag tänker inte uppehålla mig mer vid det. Idag var för övrigt min första (nästan då) lediga dag på ett tag, men vad är poängen med att vara ledig mitt i veckan när alla andra jobbar? Dags för ett tredje jobb kanske..? Godnatt! 

Rrroadtrip II

Bokade alldeles nyss en resa här i UK, sist var det ju Brighton, nu är det Manchester som är målet, söndag efter jobbet ger jag mig av norrut. Jag har aldrig varit i Manchester förut och har ingen aning om vad som väntar mig, men Towan som bott där ett par år ska få guida mig... Och förresten, lyssna nu och häpna: om jag får möjlighet ska jag kolla in det där fotbollslaget som huserar där! Finns det något mer jag bör göra? Tips är välkomna :) Nu ska jag ut en sväng i strålande solsken (!), posta lite paket samt fika på imperialistkedjan Starbucks.


Idag: trädgården på min terass






























Ena hörnet, grönt och fint.

Tuesday 27 November 2007

Uppdatering

Det här hände i helgen: vi hade houseparty här i crickan, och festen gick i tema australian christmas (det är ju numera 3 st aussies samt två nya zeeländare här i huset). I brist på en bra strand att ha BBQ på som de tydligen har over there när det vankas jul höll vi till i vår lounge och lite överallt...
och här kommer bilderna (och för övrigt är väl detta första gången ni se mina flatmates på bild dessutom haha):

Sarah (nya zeeland) och Mark (sydafrika)





















Pavel (polen)





















Towan, Pavel och vår gäst Ida


















John (australien)



















Sarah och Rachel (australien)





















Gissa vem lalala. 





















Sådär då. God natt!

den nakna sanningen

Jag har varit usel på att blogga här på sistone och anledningen till det är enkel: sjukt mycket jobb. Jag börjar närma mig 70 h arbete i veckan nu, feeett! Så här pigg är jag idag:

Jag ska försöka bättra mig.

Friday 23 November 2007

Snack in a pot









England, snabbmatens mecca. Jag håller på att prova mig igenom hela sortimentet av snabbmat, allt som finns att uppbåda i detta land. Här är dagens lunch, potatismospasta (?) med ostsmak. Yummy. Jag och Towan hittade för ett tag sen dessa små paket där man bara tillsätter varmt vatten och vips så står det något fasligt på bordet. Det här smakade... nej fy fan. Ät det inte.

Jag brukade laga mat en gång i tiden, men det var innan GAP, innan QP. Nu upprepar jag dessa ord som ett mantra. GAP, QP, GAP, QP... såklart har jag inte tid att laga mat längre. Men kolla in siten snart. Jag uppdaterar. Den blir så gullig så ni anar inte. Och läs QP-bloggen också! Nu ska jag till posten, ett lass paket väntar på att bli skickade till Sverige. Ses.

Thursday 22 November 2007

Gissa om det är landssorg i UK idag...












Hahaha. Stackars England. "Mac is sacked", som the Sun skriver... och jag kan inte annat än tycka att det hela är jävligt kul. Om du nånsin hört en engelsman prata fotboll förstår du varför. Nu håller dom käften ett tag. He.

Wednesday 21 November 2007

Se den inte! Eller förresten, gör det!






















I våras såg jag trailers för den här filmen i Chiang Mai, Black Sheep. Det är en nya zeeländsk splatterfilm och handlingen är så bisarr att den måste vara bra tänkte jag: genmodifierade får som förvandlas till blodtörstiga zombies och ger sig på intet ont anande fårfarmare. Perfekt för mig eftersom jag älskar splatterfilmer.

Nu har den kommit upp på biograferna här i UK, så hög tid att se den liksom. Men jag gick inte och såg den på bio av någon anledning utan laddade hem den istället. Efter att jag sett den kröp det i hela min kropp, jag visste inte var jag skulle ta vägen. Den här filmen är fruktansvärt usel. Så usel att jag var tvungen att se klart den bara för att kunna konstatera att den verkligen var riktigt skit-usel. Hade jag gått på bio för att se den hade jag blivit vansinnig, för den är så ap-dålig att regissören Jonathan King borde strimlas.

Jag kan inte säga det tydligare än så och lyssna nu, jag rekommenderar dig helt klart att se den om du får möjlighet. Ja jag vet, det är en schizofren recension detta. Men Black Sheep inför liksom en ny standard i kategorin usel film, det finns ingenting så värdelöst att jämföra med. Black Sheep ger dig helt nya referens-ramar, därför måste du se den. Men se den inte på bio, du kommer ångra dig djupt då. Den är inte värd en enda krona, man borde istället få betalt för att se den.

Jag lockar dig med lite bilder här nu så att du ändå förstår varför du måste se Black Sheep. Vill du se en trailer, kolla här.









Onsdag eftermiddag

och det känns som jag har jetlag idag. Okej om det varit för att jag varit ute och flugit till någon härlig exotisk ö, men nu är det en GAP-jetlag istället. Jag försökte vända tillbaka dygnet igår men det resulterade bara i att jag sovit helt knäppt och inte visste om jag skulle käka lunch, frukost eller middag nu när jag vaknade. Kanske lika bra att vända på dygnet fullständigt från och med nu istället.

Tuesday 20 November 2007

Tro det eller ej















Jaha, nu har jag lärt mig att bygga om en butik också. Hela herravdelningen skyltades om inatt och jag är numera en expert av rang på att, exempelvis, flytta väggar och vika chinos. Stå och vika brallor mitt i natten = lots of fun.

Har såklart sovit hela dan. När jag vaknade tänkte jag på vinter av någon anledning. Kanske för att jag på vägen till mitt nattskift fick uppleva något ovanligt vid den här tiden på året i London, nämligen säsongens första snöfall! Egentligen var det mer ett snöblandat regn, men ändå. Ett par snöflingor såg jag iallafall och på vissa platser här i England täckte snön till och med marken. Shropshire till exempel, drabbades tydligen hårt. 4000 hushåll blev strömlösa efter att flera centimeter snö orsakade ett enormt kaos, och i Powys i Wales föll ett träd över vägen från tyngden av snömassorna, med långa köer som följd. Följden av detta rikliga snöande är nu att vadslagningsfirmorna sänkt oddsen för en vit jul i London från 8/1 till 6/1. Wanna bet?

Monday 19 November 2007

Hur var det nu Dolly Parton sjöng?

God morgon. Det har varit lugnt här på min blogg ett par dagar, det beror till största delen på att jag jobbat, jobbat och jobbat. GAP har fångat upp mig i sitt nät. Ikväll har jag dessutom fått den lyckliga lotten "night shift", och det är väl inte så svårt att räkna ut vad det betyder? Jag börjar 10 pm och jobbar till 7 tisdag morgon. Butiken ska skyltas om. Spännande eller vad?

Hittills har mina dagar i butiken mest bestått av att vika kläder och hjälpa äldre damer som julshoppar presenter till sina barnbarn, men jag har också fått uppleva klassikern "fru kommer in i butiken med handfallen man". Ni vet, det är tanten/regeringen/kärringen som sköter all shopping. Ett fenomen som är vanligt särskilt bland gruppen 40-talister. Med maken lydigt i släptåg går de fram till mig på herravdelningen. Frun stannar i bakgrunden medan maken uppgivet går fram till mig, slår ut med armarna samtidigt som han frågar "what do I need"? Frun bakom, tittar uppfodrande... eftersom jag jobbar med att sälja så är det såklart ett hyfsat utgångsläge. Synd att jag inte får provision på det jag säljer bara.

Igår slutade jag jobba elva på kvällen, idag är det Queenpeach som gäller...

Hur Dolly P sjöng? Jo, "Tumble Out of Bed and Stumble to the Kitchen; Pour Myself a Cup of Ambition, And Yawn, and Stretch, and Try to Come to Life..."

Thursday 15 November 2007

Generösa GAP

















Jag måste berätta om igår nu.

1) jag missförstod den lokala GAP-chefen fullständigt när jag trodde att jag skulle börja jobba igår. Han såg ut som ett levande frågetecken när jag kom in i butiken vilket resulterade i att även jag såg ut som ett levande frågetecken. Fredag är tydligen min första dag. Jobbigt det där med att hålla reda på dagarna... men det löstes med ett par stora leenden.

2) internutbildning på kvällen blev det däremot. All nyanställd personal från GAP i norra London var där och minglade, käkade tilltugg (små engelska korvar, ni vet de där gråa, samt vingägerchips, såklart) och började försynt bonda med varandra. Kvällen bestod av enormt tramsiga team-building aktiviteter, exempelvis "gissa hur många plagg av den och den sorten som säljs i x antal GAP-butiker under en vecka" osv. Men vet ni vad, detta är roligt. I den där tramsiga gissningstävlingen prickade jag rätt i min gissning och vann hela tävlingen! Vinsten ser ni på bilden, en flaska skumpa. Generöst företag det där GAP. Mina nya kollegor blev dessutom imponerade över att jag gissade rätt, ha! Kom igen liksom...Men detta är mitt nya ess i bakfickan framöver alltså om jag får problem med min chef haha.

Så imorn då, då är det dags. Idag har varit en dag av postbesök och evighetslångt layoutande vid datorn. Jag jobbar med Queenpeach webbshop. Snart dyker den upp på siten. När det företaget går som det ska tänker jag ta en mycket lång semester på en mycket avlägsen ö i söderhavet.

Wednesday 14 November 2007

Regular mail



En del av det här med e-handel är postbesök. Jag ska återkomma till det lite mer ingående i ett nytt inlägg här snart, men ni kan ju bara gissa hur lyckliga de blir på postkontoret i Cricklewood när jag kommer in med en hög paket som denna på bilden. Till saken hör att Royal Mail inte alltid är den mest effektiva institutionen...

Nu ska jag snart iväg till min första dag på GAP. Ikväll blir det dessutom ännu mer internutbildning. Jag är spänd. Håll tummarna för att jag lyckas hålla reda på alla storlekar och modeller nu...

Tuesday 13 November 2007

Mikael listar #1

Mina damer och herrar, det drar ihop sig och det är nu dags att presentera vinnaren i den barndomsnostalgiska tv-listan! Tadaa!

Det finns flera program som jag inte kunnat få in på listan, till exempel Lucky Luke eller Skrot-Nisse, helt enkelt för att jag inte kunde bestämma mig för vilken plats de skulle ligga på. Vad som dock varit ohotat hela tiden är plats nummer 1, så om jag nu säger Diana, Mike Donovan och en alien-ras som invaderar jorden, hänger ni med då?



Självklart. Vinnaren är den fantastiska tv-serien ”V”. Det kan inte bli bättre ån såhär.



Och vet ni vad… det ryktas om en uppföljare. Cant wait!

Monday 12 November 2007

Voila

Mina damer och herrar, det drar ihop sig. Vårt lilla skötebarn är framfött!
www.queenpeach.com
Shop til you drop! Och inom kort kommer vi ha en "riktig" e-butik också. Shit vad skönt säger jag. Nu börjar det äntligen hända nåt.

Alla dessa utbildningar



Jaha, here I go again. Nytt jobb. I lördags påbörjade jag mitt arbete jag som sales assistant på GAP. Om ni hört mig klaga på priserna i den här stan så förstår ni själva att man måste jobba dygnet runt här för att överleva. Så förutom e-handel är nu alltså GAP en del av mitt nya liv och i lördags var det introduktionsdag för nyanställda. Jag kan redan nu erkänna att jag är måttligt road av att jobba där men what the heck...
Dagen inleddes med en 4-timmars introduktion i GAP-butiken vid Oxford Cirkus. Vi var säkert tjugo lyckligt lottade där som snart ska få ta hand om stressade julshoppare. Själva utbildningen bestod av en hel del sk team-building och ännu mer instruktionsvideos, varningar om vad som händer om vi skulle få för oss att stjäla kläder från butiken och liknande. Mestadels trams, och när jag genomlidit den nervösa supervisorns svettiga appearance i ett par timmar var jag uttråkad bortom räddning. Mina tankar upptogs mest av hur supervisorn kunnat bli så fet, och om det verkligen är ett bra ansikte utåt för GAP att ha henne anställd. Jag är hemsk ibland, jag vet.

Så småningom kom vi iallafall fram till brand- och säkerhetsavsnittet. Jag har haft en del olika jobb vi det här laget, och på alla arbetsplatser har vi haft denna brandgenomgång av skiftande kvalitet. På GAP var det en video som varade i cirka fem minuter, inget mer att orda om det, det var mest "spring till närmaste nödutgång, parkera inte framför nödutgången och lägg inte kläder på varma element" och liknande. Rätt kul, på sitt sätt. Jag är glad att det inte var första gången i mitt liv jag fick höra om brandsäkerhet vilket verkade vara fallet för många av mina nya kollegor.

En av mer grundläggande brandutbildningarna i mitt arbetsliv, om vi räknar bort lumpen där jag fick krypa genom brinnande napalm-tunnlar, var när jag skulle börja jobba som museivärd på Skansen. Där fick vi gå loss med brandsläckare och släcka eldar "på riktigt". Hård action alltså. Efter att en museivärd faktiskt lyckades bränna ner ett hus på Skansen är det förståeligt att de gav oss alla en ordentlig brandutbildning, även om den såklart inte kunde matcha napalm-tunneln i Boden. Men nu när jag tänker efter... att jag fått brandutbildning på alla ställen är faktiskt inte helt sant. Enda arbetsplatsen som jag inte fått en brandgenomgång på är när jag för runt tio år sedan jobbade på en OK´s bensin-mack i Mörby... Ha!

Jag överlevde lördagens induction hursomhelst, och ser med spänning fram mot att få mitt schema fram till jul. Tills dess är det e-handel som gäller, och snart, snart, inom några timmar, lanserar jag och fröken Ahlin vår egen site efter en del slit. Adressen dyker upp här inom kort, om ni inte redan har den. God kväll.

Saturday 10 November 2007

Vallmo över London












I Thailand var en av de första glimtarna av folksjälen jag la märke till de gula tröjor som folk bar på måndagar för att hylla kung Gummiboll IV (det fanns till och med officiella direktiv om att bära gul tröja på måndagar).
I UK är det för närvarande ” the Poppy Appeal” som gäller (symbol for remembrance of the victims of war). Jag ser den lilla vallmo-blomman på nästan var mans och kvinnas kavaj/jacka/kappa/mössa. Hur det är med de officiella påtryckningarna i frågan vet jag inte, men grupptrycket gör säkert sitt. Min uppskattning är att runt nio av tio britter bär denna nu i november. London lyser rött.

Friday 9 November 2007

Mikael listar #2

Okej, dags för nummer två på listan. Det här var ett av mina absoluta favoritprogram. Konstruktionerna som dosarna byggde ihop såg sjukt goda ut, jag ville vara med och äta av dom, och jag satt på helspänn när skräphögen var i antågande. Nu vet ni förstås vad jag pratar om? Sprak och fest och färg…

Thursday 8 November 2007

rrroadtrip

Nu blir det bildblogg. Söt flickvän tog mig till havet och Brighton igår. Strålande väder och vinande vindar och grymt skönt att jag fortfarande sluppit se snö-sörja och annat vinterbetonat elände.





Tuesday 6 November 2007

OK England



Nu har ni firat 5 november en vecka i sträck. Det räcker, please. Igår natt drog folk upp så mycket raketer att det lät som tredje världskriget härutanför. Jag älskar fyrverkerier, det är inte det, det är bara det att ibland är det skönt att sova på nätterna. Så, bränn av de sista raketerna nu och gå och lägg er sen.

Monday 5 November 2007

Hur var det nu med det brittiska köket?


















Jag har inte käkat brittisk mat en enda gång sen jag flyttade hit, om inte indisk mat räknas som brittisk, och här gör den väl nästan det? Anyway, igår slog jag till ändå när vi gjorde en engelsk klassiker med pub, Sunday roast och såklart kolsvart Guinness. Kött, potatis, yorkshire pudding, gravy och diverse kokta grönsaker. Likheten med en svensk söndagsstek var slående och det är väl inte så mycket mer att säga om saken. Sjukt mätt blev jag i alla fall, och efter att ha gott loss på lite fish & chips ikväll avslutar jag den brittiska mat-exposén för denna gång. Kan bli en Shepherds pie nån gång framöver.

Mikael listar #3

Att det skulle vara så svårt att bestämma sig för plats nr 3, men här är den iallafall. En helt vidrig skapelse som jag tyvärr aldrig kommer kunna förtränga helt. Och inte du heller, efter att ha sett det här. Jag säger bara Solstollarna:

Sunday 4 November 2007

Guy Fawkes is the shit

















Jag har bara tre platser kvar på den här top tio TV nostalgi-listan nu, men innan jag går vidare med den är det väl dags att berätta lite vad som hänt här i veckan. Inget revolutionerande, ännu, men däremot har det varit en jävla massa fyrverkerier här. Först på Halloween i onsdags, och nu är det fyrverkerier nätterna igenom, inte på grund av Halloween, utan en helt annan högtid. 5 november, för drygt 400 år sedan, försökte en kille vid namn Guy Fawkes spränga houses of parliament här i småbitar i the gunpowder plot, och detta firas nu varje år med ett rejält bombardemang av Londons natthimmel. Nu, i skrivande stund, dånar det lite varstans här eftersom tidpunkten för firandet uppenbarligen är generöst tilltagen. Intressant detta med högtider och ritualer jag inte känt till tidigare...
Ikväll ska jag för övrigt till puben the Crown precis här utanför vårt hus, också det en ritual i sig i det här landet, puben på söndagar. Vi har Towans föräldrar på besök, och vad känns mer givet än att gå till en pub och äta sunday roast?

Fotnot: Guy Fawkes figurerar för övrigt i en utmärkt film med titeln V for Vendetta