Monday 22 January 2007

Chiang Mai - Myanmar - Chiang Mai


Åter från Myanmar. Bussen var hyfsat i tid för att vara Thailand och åtta timmar T o R gick förvånansvärt smidigt och jag tillbringade ungefär en timme inne i den fascinerande diktaturen. Efter att ha gått genom gränskontrollen och passerat ett ingenmansland, en bro på ca 30 m omgärdad av taggtråd, möttes jag av skrikande försäljare, taxi-chaufförer och osande matstånd. Så långt ingen större skillnad mot landet på andra sidan bron. Men stackarna därinne var ju helt deperata o tryckte ner viagra, cigaretter och dvd-filmer i handen på mig, och försäljarna gick med på att sälja varorna till löjligt låga priser. Eller vad sägs om en limpa cigaratter för 100 baht (20 skr) eller en dvd-box med valfri tv-serie (10-20 cd-skivor)för drygt 300 baht? Jag testade en killes prutmån (en limpa cigaretter), han började på 350, sänkte snabbt till 150 och när jag fortsatte spela svårflörtad sprang han efter mig och skrek 100! Han ville verkligen verkligen ha pengar (synd för honom att jag inte röker).

Men, nu till en helt annan fråga, nämligen thailändarnas relation till AC. Åker du buss i Thailand får du välja mellan buss med AC eller utan. AC-bussarna går ofta under namn som VIP-buss eller liknande. Så långt allting bra. Men väl inne på bussen… det spelar ingen roll om du åker tidigt på morgonen när det bara är ca 10 grader varmt, det är fullt ös på AC´n och busschauffören sitter i täckjacka och vantar. De thailändska resenärerna sitter och kurar under filtar och mössor, medan ett fåtal stackars svennebananer som inte vet vad som väntar sitter i shorts och linne . Iaf, bussen rullar igång, och chauffören vrider på kylan ytterligare ett par snäpp. Jag och T var dock visa av erfarenhet klädda i tjocka tröjor, halsdukar samt täcke. JAg vet, det låter helt sjukt. Trots detta var vi, i likhet med resten av bussens passagerare likstela när vi vacklade av bussen i Mae Sai, staden på gränsen mellan Thailand och Myanmar. Först efter ett par timmar i solen hade vi tinat upp igen, men då var det dags att sätta sig på bussen tillbaka till Chiang Mai. Kan ju tyckas märkligt med detta fenomen, som upprepar sig gång efter gång, vart du än åker i Thailand (liknande gäller på tåg). Varför stänger de inte av AC´n när hela bussen sitter och skakar av köld? Vad är grejen!?!?!?????

Men ok, varför åker du inte buss UTAN AC då, kanske du undrar. Det är det som är problemet. Åker du utan är det istället hett, hett, hett. Och då föredrar jag att frysa. Det är trots allt ytterst sällan du gör det i Thailand.

No comments: